El romànic

  • Sant Climent de Gréixer

    Enllaç a la imatge: http://www.poblesdecatalunya.cat/element.php?e=1070

    Es tracta d’una antiga parròquia documentada des del segle X. L’edifici actual és del segle XII, si bé amb molts afegits i modificacions posteriors. Té una nau amb un absis de planta en forma de trapezi, que devia substituir l’original semicircular, i un campanar de torre al costat de la sagristia. La portada conserva un arc de mig punt. També és romànica la ferramenta de les portes de fusta.

    Tenia un frontal d’altar romànic dedicat al Salvador i als Apòstols que ara és al MNAC.

    El campanar, de planta quadrada, és una torre afegida a la primitiva construcció.

  • Església de Santa Eugènia de Saga

    Enllaç a la imatge: http://www.poblesdecatalunya.cat/element.php?e=1069

    La parròquia de Saga és esmentada des del segle X. L’edifici que s’ha conservat és una capella romànica del segle XI o XII, d’una nau amb absis semicircular.

    La portada, obra del segle XII, és la part més notable de l’edifici. Feta de marbre de les pedreres d’Isòvol, està formada de quatre arquivoltes en degradació. Aquestes darreres descansen sobre columnes, els capitells de les quals estan decorats amb figures d’ocells i fullatges. L’arquivolta exterior presenta diverses figuretes en estranyes posicions i certa ingenuïtat compositiva. Corona la façana un petit campanar de cadireta. Procedeix d’aquesta església un magnífic frontal d’altar conservat al Musée d’Arts Decoratifs de París.

  • Església de Santa Coloma de Ger

    Enllaç a la imatge: http://www.poblesdecatalunya.cat/element.php?e=1068

    La parròquia de Ger està documentada des del segle X. Tot i el seu origen romànic, l’església actual és fruit d’una reconstrucció del segle XVIII. La portalada, feta amb pedra calcària coneguda com a marbre d’Isòvol, adovellada, és del 1740. És molt notable la ferramenta forjada de les portes, procedents de les antigues portes romàniques. Al MNAC es conserva una important talla romànica del segle XII de la Mare de Déu, procedent d’aquesta església.

  • Capella de Sant Pere de Ger

    Peu foto: Origen foto: Route You”

    Es troba documentat que el 965 en aquesta capella, vora l’antiga Strata Francisca, hi havia una petita comunitat de clergues. L’any 978 el comte Borrell, d’Urgell i Cerdanya, va cedir la capella, juntament amb un mas, a Sant Serni de Tavèrnoles, monestir al qual encara pertanyia el 1268, aleshores ja sense comunitat. Tanmateix, les restes que ens han pervingut de l’edifici semblen d’època moderna.